Gorån
Gertruds gorån gör verkligen skäl för namnet!
Detta behövs till ca 50 st:
2 ½ ägg
2 1/3 dl socker
2 1/3 dl potatismjöl
2 1/3 dl vetemjöl
2 1/3 dl vispgrädde
2 1/3 dl (200 g) smält smör
Så här gör man:
Blanda mjölsorterna. Vispa ägg och socker kraftigt. Vispa grädden och blanda äggvispet med den. Tillsätt hälften av mjölet och rör om. Rör sedan i det smälta smöret och sist resten av mjölet. Låt degen stå och svälla i minst en timme – rör om i den med jämna mellanrum.
![]() |
Vispa smeten |
![]() |
Fluffig och krämig smet |
Hetta upp rånjärnet och pensla med smör. Lägg en klick av smeten mitt i järnet, stäng och grädda tills kakan blir gyllenbryn, ca ½ minut på var sida. Rulla genast ihop rånet medan det fortfarande är varmt.
Ta smeten med en tesked.
Receptet kommer från Hemmets veckotidnings julreceptbilaga 1988 som medföljde nummer 45.
![]() |
Rullrånen är klara! |
Övning ger färdighet och så måste man lära känna receptet. Men det går, vi kunde göra rullrån!
2 kommentarer:
åh, såna brukar min farmor göra. ljuvligt goda!
Ja mumsiga är de och man måste ju förvalta sådant hantverk.
Skicka en kommentar