onsdag 12 januari 2011

Det hänger på håret

Det hänger på håret
Visst är hår viktigt. Har man hår på huvudet vill man oftast ta hand om det. Jag har sparat ut mitt hår i drygt 4,5 år. Som kortast var det nog för 5-5,5 år sedan men det var på våren eller senvåren 2006 jag bestämde mig för att låta håret växa och att det inte skulle bli någon klippt frisyr förens jag var klar med min utbildning. Samtidigt blev det en naturlig följd att jag inte skulle färga, tona eller bleka mitt hår under dessa år. Dag ett på min utbildning hade jag en mörkblond hårfärg, eller brun kanske man skulle kalla det. Det var en toning över en illröd färg som var på väg att blekna. Saknar kort på den illröda tiden. Det var en sommarfärg. Nå väl. Den bruna färgen försvann snabbt så det visslade om det. Det bara försvann med hårtvätten. Sen trodde kurskamrater att jag var en naturlig rödluva. Jag hade nog några gamla slingor i håret också. För att ta den sista knäcken av det röda provade jag silverschampo. Kan inte utvärdera det riktigt.

Nu till det jag tänkte skriva om. Schampo, balsam och torrschampo. Ju längre håret har blivit desto mindre sugen på att blöta ner det har jag blivit. Det tar lång tid att torka, om det ska lufttorka och det sägs ju att allt för flitigt tvättande torkar ut hårstråna. Jag vill ju ha så långt jag bara kan och att det ser friskt ut.

Jag tycker själv att jag inte får så väldigt flottigt hår men det beror ju lite på dagsformen och vilka aktiviteter jag sysslat med. Normalt börjar det flotta till sig dag tre. Dag 1 - tvättar håret, dag två - gör inget med håret, dag 3 - det börjar bli flottigt i hårbotten. Nu väljer jag mellan att tvätta eller att hålla ut till dag 4.

Olika tricks jag använt för att hålla ut dag tre. Då jag är student är jag inte bland folk varje dag så mitt första tricks var att planera in hårtvätten så att dag 3 hamnade på en hemmadag. Men under perioder har jag varit på skolan eller VFU varje dag i veckan. Då provade jag att ha flätat hår dag 2 för att släppa ut dag 3. Då håret blir luftigare så ligger inte håren så platt mot skallen. Funkade rätt okej. Tricks två var att krusa underhåret närmast skallen. Värmen och att håret fluffas upp gör att det inte ser så platt och flottigt ut. Sen upptäckte jag torrschampo. Det är inte ett schampo egentligen. Det är ett pulver antingen i burk eller spray som suger upp fettet. Jag fick tips om Proffs torrschampo. Det är precis lagom för att få bort det flott som blir. Följ anvisning på flaskan.

Jag har provat olika schampon men nu tror jag att jag hittat favoriten. Jag valde en sort från Urtekram som passar mina krav. Jag tror att det är bra att välja ett schampo med så lite jox i som möjligt. Förhoppningsvis irriterar man inte hårbotten så den blir torr och kliig eller extra flottig. Och med tanke på hur smutsigt eller snarare lite smuts som sitter i håret behöver man inte använda "industritvättmedel" för att göra rent.

Ungefär så här gör jag:
  • Dag 1: Tvättar håret i hårbotten och det hår som ligger mot skallen. Längderna sköljs igenom när jag sköljer ur schampot. Tar balsam i längderna. Lufttorkar.
  • Dag 2: Gör inget särskilt med håret. Kanske flätar jag det, kanske bär jag det i knut som jag håller upp med en klämma. Inte så stiligt kanske men håret hålls bort från ansikte och kläder så jag slipper få trassel i håret. Klämman upplever jag att den inte sliter på håret.
  • Dag 3: Bryr mig inte om lite flott eller så använder jag lite torrschampo.
  • Dag 4: Ny tvättdag. Då en ny dag 1 alltså.

Jag har inte så noga koll faktiskt. Det är klart att jag ibland tvättar håret oftare, och det händer att jag tvättar mer sällan. Jag tycker mig uppleva att hårbotten inte blir så flottig som jag upplevde den bli för kanske ett år sedan... Jag använder hårtork ibland när jag är i tidsbrist.

Apropå torrshampo. Jag har provat Dialon kroppspuder. Då tar jag och lyfter upp en tofs hår i taget och så duttar jag burken mot hårbotten. Det är ju som en kryddburk med hål i så det kommer ut lite lagom puder. Sen gnuggar jag runt det. Flottet försvann och det ligger inget vitt pulver kvar. Ska tydligen funka med potatismjöl också. Men då kanske man får hälla det i en puderburk av något slag? Kanske en tömd och diskad kryddburk?
Torrschampon
Hur tar du hand om ditt hår och hårbotten? Har du några tips på bra produkter?

10 kommentarer:

jes sa...

Paul Mitchel skinny serum gör att håret torkar fortare! Torrschampoo vill jag prova nån gång!!! Jag har tvättat varje dag för det mesta men försöker nu att tvätta var tredje dag. Men tycker det känns väldigt flottigt den dagen jag äntligen får tvätta =) Skulle det inte slita på håret skulle jag tvätta varje dag =) Loreal inpackning från frisören (ljusgula) är helt underbar! Den rekommenderar jag oxå. Lufttorkar oxå håret =) Sliter att blåsa =) Kram jes

Anna Eleonor sa...

Bra med inpackningstips!

jes sa...

Sliter torrschampoo något på håret? Kram jes

Anna Eleonor sa...

Det är inget jag hört något om. Hmm, vi funderar lite. Hur skulle det kunna slita på håret?

Om vi börjar med potatismjöl (potatisstärkelse) och Dialon är ju ett torrt puder som liksom suger upp fettet. Kan inte tänka mig att det sliter på håret.

Torrschampot som sprayas på fungerar väl på samma sätt. Det ska ju liksom göra att fettet sugs upp.

Som sagt, jag har inte hört något om att torrschampo skulle slita på håret. Jag tror inte det.

Däremot använder jag inte torrschampot på spray varje vecka. Jag är lite misstänksam mot att andas in ångorna... Men man kanske kan hålla andan och låta ångorna lägga sig?

Anna Eleonor sa...

P.s många vanliga ingredienser i ordinära schampon är inte så himla oskyldiga. Du kan läsa på Naturskyddsföreninges hemsida för lite översiktlig information. http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/kopa/har-och-hudvard/

jes sa...

Tack så mycket för infon!! Kram jes

Anton sa...

Den här killen struntar helt i tvål och schampo:
http://boingboing.net/2011/01/04/i-havent-used-soap-i.html

Anna Eleonor sa...

Vilken grej! Kul att det funkar för honom.

Anonym sa...

Googla på "no poo". Kort för no schampoo. Finns massa tips om hur du kan tvätta med bikarbonat, ägg, torrschampo av havregryn m.m. :)

Anna Eleonor sa...

Hej anonym. Ja jag läste den där förkortningen någonstans och även dessa tips. Kul att du tipsar vidare.