Gorån
Gertruds gorån gör verkligen skäl för namnet!
Detta behövs till ca 50 st:
2 ½ ägg
2 1/3 dl socker
2 1/3 dl potatismjöl
2 1/3 dl vetemjöl
2 1/3 dl vispgrädde
2 1/3 dl (200 g) smält smör
Så här gör man:
Blanda mjölsorterna. Vispa ägg och socker kraftigt. Vispa grädden och blanda äggvispet med den. Tillsätt hälften av mjölet och rör om. Rör sedan i det smälta smöret och sist resten av mjölet. Låt degen stå och svälla i minst en timme – rör om i den med jämna mellanrum.
Vispa smeten |
Fluffig och krämig smet |
Hetta upp rånjärnet och pensla med smör. Lägg en klick av smeten mitt i järnet, stäng och grädda tills kakan blir gyllenbryn, ca ½ minut på var sida. Rulla genast ihop rånet medan det fortfarande är varmt.
Ta smeten med en tesked.
Receptet kommer från Hemmets veckotidnings julreceptbilaga 1988 som medföljde nummer 45.
Rullrånen är klara! |
Övning ger färdighet och så måste man lära känna receptet. Men det går, vi kunde göra rullrån!
2 kommentarer:
åh, såna brukar min farmor göra. ljuvligt goda!
Ja mumsiga är de och man måste ju förvalta sådant hantverk.
Skicka en kommentar