Gillar du brysselkål och tröttnat på att bara koka upp den och lägga den bredvid den andra maten? Testa då brysselkålgrytan. Brysselkål är säsongsvara september, oktober, november, december, januari, februari. Detta lilla pluttiga kålhuvud innehåller per 100 gram bland annat 42 mg kalcium, 1,4 mg järn och 0,88 mg e-vitamin. Ja, ja, nu kör vi!
Brysselkålsgryta för 4 personer
Tillagningstid 30-40 minuter
Ingredienser
ca 500 gram färsk eller ca 400 gram fryst brysselkål
2 gula lökar
3-4 morötter
200 gram färska eller djupfrysta champinjoner eller 1 burk(ca 200 gram) svamp
2-3 msk margarin eller smör
1 1/2 dl vatten eller svampspad
1/2-1 tsk salt
1/2-1 tsk mejram eller oregano
1 kryddmått svartpeppar
ca 1 dl hackad persilja
Gör
Pusta bort ev fula ytterblad på färsk brysselkål, skölj den. Låt ev den frysta tina något. Skala och skiva lök och morötter. Skölj och skiva färsk svamp, tina den frysta och spara spadet på den eller burksvampen.
Fräs först svampen i hälften av fettet. Lägg sedan i lök, morötter och resten av fettet och fräs alltsammans. Tillsätt vatten eller svampspad, salt och kryddor. Koka upp och koka ca 5 min under lock. Lägg sedan i kålen. Koka tills kålen är nätt och jämnt mjuk, färsk kål ca 10 minuter, djupfryst ca 5 minuter. Blanda i persiljan, hetta upp och smaka av.
Servera med kokt ris eller bröd och ev tomatklyftor eller en grön sallad.
Detta recept kommer från Vår kokbok 1986 på Rabén & Sjögren.
Smaka av med grön tabasco om du gillar det. Om du provar denna gryta får du gärna berätta hur du piffade till den. Ska du äta säsongbaserat kan du ta tomatklyftor till maj - oktober, sen kan du välja paprika istället.
Smaklig spis!
Anna
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar