tisdag 8 februari 2011

Pelargonen ska klippas

I februari-mars kan du börja pyssla om dina krukväxter. Nu eller aldrig tänkte jag och tog tag i den skrangliga pelargonen jag fick i somras.
Skranglig pelargon med alla bladskivor mot solljuset.
Jag ska klippa ner den så att den kan växa tätare och så passar jag på att ta sticklingar. Lägg snittet precis under ett bladfäste och låt bara ett par blad vara kvar. Typ så här:
Klipp till!
Klipp till, ta bort blad som inte ska vara kvar. Det behövs bara ett par blad i toppen.
Sticklingar i väntan på jord
Så där blev mina sticklingar. En rak, en lite böjd och en liggande. Bara att trycka ner i jorden. Alla blad ska vara över jorden. Plantan efter klipp, puts och stöd blir så här:
Pelargon efter klipp och puts
Nu hoppas jag att den vill växa hos oss. Jag ska sköta den enligt konstens alla regler. Eller ja i alla fall ska den få vatten regelbundet. Och när det är dags för gödsel ska den få det. Jag vill ha en sån stor som UnderbaraClara hade på en bild en gång.
Sticklingar i jord
Så där blev det när sticklingarna kom i jord. Vattna jorden och sätt en platspåse över. När det börjar växa ut nya blad har den rotat sig.

Är det något du undrar så får du fråga.

2 kommentarer:

jes sa...

Oj vad fint det blev. duktig du är =) Jag brukar bara slänga blommor och köpa nya... =) Kram jes

Anna Eleonor sa...

Tack! Jag tycker det är kul att pyssla med en växt och se hur gammal den kan bli. Skulle vilja göra ett litet pelargonträd.