fredag 8 juli 2011

Billy Elliot

Billy Elliot är filmen från 2000 som många pratat om men jag inte sett. Nu har jag sett den och den var verkligen fascinerande. I ett hem med sorg och strejkande pappa och storebror har vi Billy. En 11-åring som går på boxningsträning men börjar på balettträning. Hans kompis Debbie går i balettklassen och blir som en väg in i baletten. Billys pappa accepterar inte att Billy föredrar balett före boxning och det blir osämja i familjen. Så klart vänder det och pappan inser att om Billy är bra på dans så ska han få ge det en ärlig chans. Halva byn verkar engagerade i att få ihop pengar för resan till London och uttagningen och kursavgift

Jag som sällan tittar på film blev lite chockad av att filmen trots det bruna, slitna gruvarbetarstämningen används fullpepprat med olika filmiska tricks. Sommar blir vinter i en kameraglidning och scener byts med en halvknepig övergång. Allt kan jag acceptera utom i början där Debbie liksom spökförsvinner bakom en polisbuss. Varför??!!???!!!

Jo för övrigt så har Billys kompis Michael en annorlunda berättelse i filmen. Han tycker att Billys borde ha balettkjol när han dansar för det skulle han nog passa i. En dag när Billy kommer för att hälsa på spatserar Michael omkring i sin systers klänning för att han tycker det är fint och bara för att han vill prova. Billy accepterar sin kompis för vem han är, och det är ömsesidigt. En trygghet när Billys egen familj motsätter sig dansen i början av filmen.

Slutet utspelar sig flera år senare. Storebror och pappa åker in till London för att se en föreställning där Billy uppträder. De är uppenbart rörda av den väg Billy tagit och det måste vara mäktigt att se en familjemedlem formligen flyga in över scengolvet!

4 kommentarer:

Cissi sa...

Fish tank måste du lägga till på din filmlista också om du inte redan har sett den. Tung film, men fantastiskt bra!

Anna Eleonor sa...

Tack! Jag uppdaterar ögonaböj!

Michis sa...

..och mitt liv i rosa, en fransk film,, la vie en rose nånting heter den,, handlar om en pojke som vill vara flicka o drömmer sig in i en barbiliknande dockas liv bl a. Den är jättebra o fin,, har den på vhs bara tyvärr hehehe

Anna Eleonor sa...

Vi har VHS-spelare! Får jag låna den någon gång? Den låter intressant.