torsdag 7 oktober 2010

Klimp till soppa

Jag tror att jag någon gång nämnt att jag gillar att ha klimp till grönsaks- eller köttsoppan. Nu har jag tagit kort på några klimpar för att ni ska få en föreställning av konsistensen. Och så skriver jag med receptet om ni vill prova. :) Det är mammas recept och inte från kokbok. Jag har läst ett klimprecept och det var inte alls samma konsistens.
Klimp!
Klimp
♥ 2 ägg
♥ 5 dl mjöl
salt
♥ mjölk så att det blir en tjock smet, ta en liten skvätt i taget.

Koka upp vatten och låt det koka, salta vattnet. Klicka ner smet med hjälp av två skedar. När de flyter upp är de klara. Storleken på det du öser med påverkar ju storleken på klimpen och är du osäker på om de är färdigkokade är det bara att prova och låta nästa koka en annan tid. En del behöver koka lite till efter att de flutit upp.

De får olika former allihopa och det är ingen perfektionsmat. De fyller upp en grönsakssoppa och gör den matigare. Jag älskar klimp och tycker de passar i köttsoppa också. Dessutom tycker jag om att äta klimp med ost- och skinksås som man brukar göra till pasta. Eller klimp till kokta grönsaker och ostsås. Om du inte har en enda potatis eller pastaskvätt hemma kanske du kan slänga ihop klimp och vips så har du mättande mat!

Vågar du prova?

6 kommentarer:

Madeleine Berglund sa...

Åååå jag älskar klimp...mmm...sååå gott. Det måste jag äta inom kort.

Tusen tack för ditt bloggtips också, det ska jag kolla in minsann. =D

Ha en fin dag!
kram Madde

Glamour-Och-Fläskpannkaka sa...

jag kommer ju från norrland och där hade vi alltid klimp i köttsoppan!

jes sa...

Jag har aldrig hört talas om klimp... =) Får se om jag vågar att prova det nån gång =) Kram jes

Claramaja sa...

åhh jag älskar oxå klimp... kanske ett släktdrag. Väldigt sällan jag får det för sambon tycker inte så, vill jag ha får jag ta undan kött och grönsakssoppa och drippa ner klimparna. Fast i mitt recept har jag lite bittermandelolja, från min mamma. 2 ägg mjöl på en höft, lite bakpulver, en aning mjölk till lagom tjock konsistens, salt socker och ett gnutta bittermandel olja, använd en sked och doppa i kallt vatten, droppa ner klimparna i den färdiglagade soppan. Gott!! tror minsann jag ska göra det snart

Anna Eleonor sa...

Vad roligt att höra att flera gillar klimp!

Lossnar smeten lättare om man doppar skeden i kallt vatten? Då måste jag prova det.

Spännande med ett annat recept också. Eftersom vi inte kokar klimpen direkt i soppan kan man välja själv om man vill ha. Men man tar ju verkligen vara på allt om man kokar direkt i soppan.

Madeleine Berglund sa...

Hej =)

Det finns alltid dom som tycker man är ego, men det bekommer mig inte nämnvärt.

Vill du också ha hund? någon speciell ras då?

Kraaaam
Madde