tisdag 10 juli 2012

3x6 rågbröd

Förra veckan skulle jag baka bröd och jag ville använda rågmjöl som vi hade hemma. Jag hittade följande enkla recept i kokboken.

3x6 rågbröd
Du behöver:
1 paket jäst (50 g)*
1-2 tsk salt
6 dl vatten
6 dl rågmjöl
6 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Strö över saltet och slå över det ljumma vattnet. Låt det hela stå 5-10 minuter och rör sedan om i bunken tills jästen är löst.

Häll först i rågmjölet och sedan vetemjölet. Arbeta snabbt ihop degen med en trägaffel, degen blir rätt lös. Låt den jäsa i bunken ca 40 minuter.

Ta sedan några tag i bunken med trägaffeln. Strö rejält med grovt rågmjöl på bakbordet och häll upp degen. Mjöla händerna också och "fös" ihop (knåda inte!) degen till något som liknar en limpa. Dela limpan i fyra bitar. Forma varje bit direkt på smorda plåtar/bakplåtspappersklädda plåtar till en platt kaka. Två kakor får plats per plåt. Brödkakorna behöver inte vara jämna. Platta till med handen.

Jäs 15-20 minuter. Grädda sedan bröden mitt i ugnen i 225 grader celcius i 15-20 minuter.

* Jag handlade på Coop Forum och där hittade jag KRAV-märkt jäst. Den kostade 7,90 och jag tänkte prova den. Därför slog jag till på ett paket och använde i detta bröd. Vanligt matbrödsjäst kostade i samma affär 1,55. I den affär där vi handlar oftast har jag aldrig sett kravmärkt jäst så det kommer nog inte bli så ofta jag använder den sorten.

Nu har jag sökt lite hit och dit. I tillverkningen av jäst används melass. Så då är det väl melassen som är gjord av ekologiska sockerbetor eller ekologiska sockerrör. På Kronjästs hemsida står det att den kravmärkta jästen finns att köpa på Coop-butiker och City gross.

Källa för receptet är: Anna Bergenström, 1991 (rev. 1997) Nya Annas mat, Alberts Bonniers förlag, s.317

1 kommentar:

Unknown sa...

Bästa brödet - finns alltid hemma hos mig. Lättbakat, men viktigt att degen är lös. Brukar baka det i flera mindre bröd, blir 15-18 bröd.