söndag 15 juli 2012

Tips för vandrarhemsboende

Jag har då och då bott på vandrarhem på semestrar. Ungefär varje gång upptäcker jag saker som borde packats med. Därför ska jag försöka skriva ner tipsen här. Då kan jag själv läsa dem och kanske är det någon mer som har nytta av tipsen.

Det är rätt billigt att bo på vandrarhem om man väljer att ta med egna sängkläder och handdukar. De allra flesta, kanske alla?, vandrarhem hyr ut sängkläder och handdukar. Det får du kolla med det vandrarhem där du ska bo. Alla STF-vandrarhem har självhushållskök enligt deras logibok. Hur det ser ut på andra vandrarhem vet jag ej. Har de självhushåll innebär det att det finns ett kök och matplats. Köket har grundutrustning och kylar men oftast frys också. Då kan du köpa och förvara din egen mat och laga frukost och middag när du vill. Andra vandrarhem erbjuder beställning av frukost. Samma där, se till att kolla vad som gäller där du bokar in dig. Dessutom städar man rummet, toalett och kök om man använder det. Städutrustning finns. Ofta kan man beställa städningen av rummet och betala för det.


Steg ett är alltså att:
 • Packa ner sängkläder: underlakan, påslakan/överlakan och örngott om du vill sova på ditt eget och spara pengar. Vill du minska vikten på packningen är tipset att välja välanvända sängkläder eller reselakan i siden.
 • Packa ner badhandduk och handduk om du vill ha ditt eget och spara pengar.
 Ska du använda självhushåll rekommenderas att du gör en kökslåda. Den bör innehålla:
 • kökshandduk
 • handduk
 • disktrasa
 • tvättsvamp
 • liten flaska diskmedel
 • vass kniv
 • hushållspapper
 • eventuellt konservöppnare, korkskruv, andra specialverktyg du inte klara dig utan.
Varför dessa prylar? Diskmedel och diskborste ska finnas, men diskmedel kan ta slut. Brukligt är att man torkar disken och ställer tillbaka. Handdukar kan finnas men då är de säkert dyblöta. Det kan vara många som delar på ett kök och då räcker inte en handduk särskilt långt. Disktrasa bara för att om det finns en där vet du inte hur fräsch den är och vad folk har torkat upp med den eller från var. Spiller du något på golvet är det bra att ha hushållspapper att torka upp med. Och enligt vandrarhemsregler städar man efter sig så tappar du hela karotten med köttfärssås är det bara att kavla upp ärmarna och hämta städgrejerna.

Andra saker du kanske vill ha med:
 • Varma tofflor eller innetofflor
 • Filt (är ju bra att ha med på bilsemester men inte om du tågluffar eller liknande)
 • Pyjamas eller morgonrock (om duschen ligger i korridor)
Har du några frågor eller tips?

3 kommentarer:

Gunnar sa...

När barnen var små så bodde vi nästan uteslutande på vandrarhem under semestrarna i Sverige. Nu har vi blivit lite bekvämare och vill gärna ha frukosten serverad så det blir oftast Bed and Breakfast istället.
Bra tips som du ger!

Maud/En bok om dagen sa...

Vi bodde också ofta på vandrarhem när ungarna var små. Sen blev det plötsligt billigare att ta familjerum på hotell (om jag minns rätt: Ibis och Scandic) när barnen blev så stora att de passerade någon sorts åldergräns då de skulle betala mer för sig på vandrarhemmen. Och så var det i kombination med något kundkort; ikea eller ica eller något ditåt.
Märkligt, men mycket mycket bekvämt! ;-)

Anna Eleonor sa...

Stämmer säkert. Ica brukar ha olika rundor med billiga priser för familjer. Men som ni båda är inne på. För två personer som inte behöver hotellfrukost så fungerar vandrarhem fint och det är bra mycket billigare. Pengar som i alla fall jag gärna lägger på annan mat och museum och sånt.