fredag 27 maj 2011

Jag är beredd att.... - saker du kan göra för vår miljö

På en föreläsning om hållbar utveckling fick vi se en lista på saker man kan diskutera kring eller fundera över i sin ensamhet. Saker man kan välja att göra från och med nu. Saker som bidrar till en hållbar utveckling.

Jag är beredd att:
(rangordna)
- äta mindre kött
- slå av all el som står på stand-by
- sluta torka tvätt i torktumlare
- duscha högst 5 minuter åt gången varannan dag
- sluta flyga
- bara handla ekologiskt
- åka mer kollektivt
- sänka inomhustemperaturen med 2 grader
- betala mer för närproducerad mat
- handla mindre kläder

Har du några att prata med till exempel arbetskamrater, familj eller föreningskamrater kan ni diskutera er fram till två gemensamma saker som ni definitivt skulle gå med på redan idag.

Just nu sätter jag: äta mindre kött, slå av all el som står på stand-by och duscha högst 5 minuter åt gången varannan dag i topp tre. Längre har jag inte kommit i randordnandet. Kommer du på något du sätter i topp tre eller kan du rangordna hela listan på en gång?

9 kommentarer:

Michis sa...

vi har en LG tv som inte går stänga av (den är alltid på stand by) så den får va så,, orkar inte dra ur kontakten varje ggn,,

jag kan tänka mig äta mindre kött men inget av det andra xD

tycker så synd om mig sj i min stressiga vardag m ungen så jag vill bada till o m varje ggn ist för o duscha hahaha

Anna Eleonor sa...

Jag vet det är jättestörigt att tv-apparater idag alltid står och lyser. Just nu måste jag dra ur kontakten. Innan det blev så hade vi en extra kontakt som man kan slå av strömmen på genom en fjärrkontroll, men det blev något glapp i den så den fick åka ut.

Man har nog olika perioder i livet när olika saker känns mer lockande än annat. Du kanske redan cyklar och åker buss rätt mycket?

Michis sa...

jag cyklade o gick mer förut nu när vi har ny bil kör jag som en galning xD hahahah jag har ju blivit värre! och innan junior kom sorterade jag sopor det gör jag inte längre bara lite halvhjärtat då o då.

däremot har vi ingen torktumlare men köpt en tvättmaskin :D så jag tumlar inte längre d gjorde jag alltid i tvättstugan förr..

sänka temp i lägenhet har inte vi kontroll över men jag skulle vilja! vi har alltid 25 grader o vi svettas ihjäl!

men jag handlar mest på tradera kläder iaf :D

Claramaja sa...

Ja det är intressant med sådana föreläsningar. Jag kan nog inte uppfylla åka mer kollektivt, handla mindre kläder ( handlar inte mkt, endast vid behov) duscha varannan dag går ibland... sluta flyga blir svårt men håller mig till att resa någon gång vart annat eller vart tredje år, Annars funkar nog det mesta, kanske handlar jag inte bara ekologiskt men Mycket
Kram Camilla

Anna Eleonor sa...

Michis: vad konstigt att det blir så varmt. Går det inte att stänga av elementen i bland? Det kan vi, om vi drar ner till froststjärnan eller i botten så kommer det inte värme i elementen. Sen kan man ju dra på när det sjunkit. Men det kanske man inte kan överallt. Helt galet om det blir 25 grader varmt!!!! (De borde dra ner en grad per år så folk vänjer sig.) Hoppas att det går över med bilkörandet Michis! :) När lillis blivit lite större och går kan ni sortera tillsammans.

Claramaja: det är ju roligt att upptäcka att man kan göra mycket för miljön med enkla medel!

Michis sa...

i detta område finns mojer utanpå fasaderna på husen som bestämmer värmen i lägenheterna,, vi har inte makt över våra element det ser bara ut som det =P vi har på froststjärnan på alla.. de är iaf generösa med värmen kommunfastighet! fast det är galet varmt som sagt skulle gärna ha ca 20 grader!

Anna Eleonor sa...

Ja det är rätt kasst. Men det är väl knappt att någon vågra höra av sig och säga att det blir för varmt. Inte med tanke på hur vissa andra fastighetsskötare misslyckas med att få fram värme alls till sina hyresgäster.

Anonym sa...

Vad bra!
Jag tycker vi börjar med att sänka temperaturen i lägenheten! Det gör att vi kan ha alla våra grejor på standby i all evighet. Så slipper vi fippla med det.
Blir det inte lite väl kallt om 20 år om hyresvärden ska sänka temperaturen en grad per år så man hinner vänja sig? ;-)

/Hen

Anna Eleonor sa...

Haha, din humorist Hen! Jag menade ju att det skulle sänkas en grad per år till det blivit 20 grader-ish hos M. Sen ska det nödvändigtvis inte sänkas mer. ;p

Och nej standby suger fett och ska arbetas bort.