måndag 5 juli 2010

The Mysterious Affair at Styles

The Mysterious Affair at Styles av Agatha Christie (1920) är den första detektivhistoria där Hercule Poirot löser gåtan. Jag läste den på engelsk av en slump. Jag ville låna en bunt Christie-deckare men minns inte titlarna på de jag läst. Jag plocka ut ett par svenska, varav en jag redan läst och redan än en gång glömt bort, och så vände jag mig då till hyllan med engelska titlar. De har jag inte läst förr så där kunde jag ta vilken som helst utan att fundera. Och så blev det den första med Hercule Poirot.

Boken berättas av Hastings. Han har blivit skadad i kriget, skickats till konvalecenthem och nu har han fått en månad permis. Lyckligt nog möter han en gammal kompis som bjuder in Hastings. Hastings berättar att han skulle vilja ägna sig åt detektivarbete, nu när han har möjlighet att börja på ny kula. Dessutom berättar han att han lärt sig en del av en riktigt skicklig deckare.

Som vanligt är mysteriet avgränsat i plats och antal. Styles, det stora huset och omkringliggande natur och samhällen och antal personer presenteras från början och det dyker inte upp någon ny i slutet. Hercule Poirot bor i samhället dit gården Styles hör, och att han är där beror på att han är krigsflykting. Så här beskrivs han till utseende:
Poirot wan an extraordinary little man. He was hardly more than five feet fot inches, but carried himself with great dignity. His head was exactly the shape of an egg, and he alwas perched it a little on one side. His moustasche was very stiff and military. The neatness of his attier was almost incredible; I believe a speck of dust would have caused him more pain than a bullet wound.
Trots att det var en del ord jag aldrig sett förut tyckte jag att jag hängde med i mysteriet. Det var kul att läsa den första boken där Poirot är med. Nu kanske jag ska läsa resten i ordning??? Nej det kommer jag nog inte att orka, men jag ska nog försöka skriva upp när jag läst dem så att jag har koll. För att undvika att låna samma om och om igen....

Mysteriet då? Ja med hjälp av karta i boken får man se vilka som bodde i huset och var. Det är frun i huset som dör, gamla frun i huset, av strykninförgiftning. Hon hittas i ett låst rum och ingen kan begripa hur hon fått i sig giftet. I huset bor dessutom kvinnan betydligt yngre nya man, en ung skyddsling till kvinnan, kvinnans äldsta son med fru, yngsta son och Hastings. Dessutom finns det en doktor som ofta kommer till huset. Precis innan mordet säger en av de anställda upp sig eftersom hon menar att frun är blind som inte ser att hennes unga man bedrar henne.

Jag misstänkte rätt person bra länge.....

Har du läst denna bok? Vad tyckte du? Jag gillade mysteriet.

Svensk titel på denna bok är: En dos stryknin
Titelförteckning på wikipedia - Hercule Poirot

2 kommentarer:

Gunnar sa...

Ja det är en av dom bättre med Hercule Poirot.Lyckliga dig som har så många olästa böcker av Christie.
Jag har i stort sett läst alla hennes.

Anna Eleonor sa...

Vilka titlar skulle du sätta i topp?