tisdag 31 augusti 2010

Samos i Grekland

Vi var på semester på Samos i Grekland. Självklart har jag en hel drös med intryck och känslor. Mest var det skönt att stänga av resten av världen. Våra största problem var att bestämma var vi skulle bada och vad vi skulle äta. Det var oavbrutet soligt på dagarna. Månsken på nätterna. Lite blåst då och då. Dallrande hetta en dag. På det stora hela en skön resa med sol, bad och möjlighet att göra annat också.

Det stora som kändes tråkigt var soporna. Där vi bodde fanns ingen sopsortering alls. På ett ställe kunde vi läsa att om det fanns sopsortering skulle man hjälpa till med det. Men där vi bodde fanns inget sådant alls. Eftersom man häller i sig flaskvatten blev det några sådana flaskor som slängdes rätt i sophinken. Glasburkar, papper, kartonger och metall. Allt i samma hink. På Supermarket Proton fanns det ett rör att lägga batterier i. Det var allt vi såg av sortering.

Nu gjorde vi en utvärdering hos det resebolag vi åkt med. Då klämde vi dit att vi önskade att de jobbade för källsortering på alla deras hotell. Men hur gör man för att påverka sådant? Jag gjorde en snabb googling och det verkar som att Grekland är bland de sämsta på detta med återvinning och sophantering. Det känns ändå som en "enkel" sak att börja med. De verkar inte ha byggt något system för hela grejen och då är det ju svårt att motivera en ö att satsa på källsortering. Det är ju liksom meningslöst att sortera om de inte har någonstans att göra av det sedan.

Ja detta var en tanke. Har du några tips på saker som rör detta???

Inga kommentarer: