torsdag 4 november 2010

Häromdagen blev jag lite arg

Och det handlar om föräldrarledighet. Argument som grundar sig i att den med lägst inkomst stannar hemma för att den med högre inkomst förlorar så mycket. Har man bra inkomst och säger så låter det i mina öron som att man prioriterar sin löneutveckling, sparkonto, pensionspengar, att förvalta saker och prylar som båt, bilar, motorcykel, ännu en köksmaskin eller kanske byta ut den två år gamla toalettstolen eller kanske köpa en ny vas. Allt detta framför att få tid att umgås med sitt lilla barn, se det utvecklas och vara en del av allt det den lilla lär sig. Och den som stannar hemma hela tiden förlorar också i löneutveckling och pension. Är det rättvist i förhållandet?

Är saker och pengar värt mer än sitt nya lilla barn???

Så finns det de som säger att vi har så rutten inkomst att det skulle bli katastrof om den med den något högre inkomsten stannade hemma. Ja det är säkert så för en del människor och det kan jag ju inte bli arg på, i alla fall inte de familjerna. Om det är ett argument mot att dela föräldraförsäkringen på båda föräldrarna får väl de som filar på systemförändringar se över hur den katastrofen ska minskas? Å andra sidan vet jag att par där båda föräldrar är studenter och bara får lägsta ersättningen per dag väljer att bli föräldrar.

Att skaffa barn kostar pengar. Vill man kan man räkna och spara en buffert inför småbarnstiden. Det finns säkert gott om tips för hur man gör det. Båda föräldrar ska se till att löneutvecklingen inte halkar efter och inte heller omedvetet gå in i föräldraledighet: att mindre lön ger mindre pension. Det är en fantastisk förmån att man får vara ledig för att ta hand om sitt barn och få pengar samtidigt. Det borde vara viktigt för alla föräldrar, man som kvinna.

OBS! Detta är en text skriven med känsla. Jag har inte letat upp alla argument och kollat fakta in i minsta detalj. Jag ville bara lätta på irritationen över det som verkar vara en prioritering av pengar och saker framför ett barn.

Har du något att säga om detta? Något faktatips, argument för det ena eller det andra? Låt mig veta. Jag vill gärna få en större förståelse för detta med föräldraledighet.

Edit: har ändrat lite småpill. Hoppas att den är lite tydligare nu genom en del skiljetecken och en flyttad mening (stycke 3).

3 kommentarer:

Madeleine Berglund sa...

Jag håller med dig!!!!

Din Ernstidé ser jag verkligen fram emot. Är jätte jätte nyfiken.

Kram Madde =)

Michis sa...

Jag tycker att det är en väldigt dålig ursäkt att den som tjänar mest inte ska vara hemma. För den som tjänar mest får också många fler tusen kronor i månaden i föräldrapenning än den förälder som inget tjänar (eller studerar). Det blir ju mer jämlikt med ekonomin då om den som tjänar mest är hemma, för då jämnar båda parters ekonomiska månadssituation ut sig. Då slipper dessutom den som tjänar mest försörja barn och partner. Om den som tjänar mest är hemma så slipper den som tjänar mest försörja partnern plus att partnersn slipper förnedringen att bli försörjd och inte ha egna pengar.

Anna Eleonor sa...

Madeleine: Oj vad kul. Då ska jag verkligen försöka fixa en bra bild.

Michis: Bra tankar. Nu fick jag lite mer att tänka på. Ja och det kan väl inte vara en nyhet att ekonomin förändras i och med barnledighet och småbarnstid? Jag menar, de allra flesta får dra ner på vissa utgifter.