torsdag 4 november 2010

Klimatsmart av Person, Sjöström & Johnsson

Klimatsmart - din guide till en miljövänligare vardag
av Mikael Persson, Bodil Sjöström och Per Johnsson (2007) Alfabeta

På framsidan står det: "En handfast bok för en bättre miljö. Full av recept och tips kring hur man kan leva lite miljövänligare och bromsa klimatförändringarna."

Både framsidan och innehållet är uppbyggt av färgglada och olikaformade textbubblor och vanlig text. Det är en bok som ser trevlig ut.

Det finns tips för allt. Städning, mat och recept, sport och idrott. Jag väljer att lyfta presenttipsen från boken blandat med mina. Där är det lätt att jag faller för att köpa söta småsaker och dylikt. Bokens tips är att göra en grej av att presenterna är klimatsmarta. Ett exempel är att göra en fruktkorg med  säsongens frukter, gärna ekologiskt odlade. Har du egen odling så är det finnemang som present. Då kan du till och med ge bort en burk sylt, mos eller marmelad. Eller kanske torkad svamp som du plockat i skogen?! Och en presentkorg med ekologisk och/eller rättvisemärkt choklad är ju gott och trevligt att ge bort.

Handla seconhand! Där kan du hitta nästan allt. Jag har hittat en saknad ljuslykta, röd och fin handvisp, bananfodral och muminbok. Är det någon som mottagaren önskar sig är det välan en bra idé?

De har även en rubrik som de kallar gå-bort-presenter och där tipsar de om ekologiskt vin, ekologiskt kaffe (rättvisemärkt vore väl något?) och hantverk så som smycken, handblåst glas, och keramik. Handla på plats och du får en trevlig utflykt och inte bara presentstress i affären. Tvålar och sådant finns också med miljömärkningar.

Ge bort en behandling eller upplevelse. Massage, fotbehandling, yogakurs, träningskort, teater- eller biobiljetter, matlagningskurs eller ett personligt presentkort. Till exempel kan du ge bort bullbak, städa garaget-hjälp, sy gardiner eller dylikt. Vad kan du?

Ekologiska kläder, plantera ett träd eller skänk pengar till en välgörenhetsorganisation. Är det jämna födelsedagar på gång är det miljösmart att ge bort något gemensamt. En cykel eller en tågresa till någon stad eller en spabehandling.

Har du problem med vad du ska ge till den som har allt? Den kanske kan få din hjälp med att göra sig av med saker. Kanske har personen ingen bil? Då kan du köra personen till återvinningscentralen och secondhandaffärer. Eller så kan du hjälpa personen att delta i en bakluckeloppis. Det är oftast kul att vara ute och sälja. Mycket folk och pengarna rullar in. :D

Deras presenttips till barn är att satsa på leksaker av trä eller tyg samt böcker.

Har du några presenttips som är miljösmarta och personliga?

Inga kommentarer: