måndag 29 augusti 2011

Apropå kläder och att inte handla

Apropå kläder och att inte handla nya. Jag kanske har nämnt att jag inte handlat nya kläder? Har jag nämnt att jag också har ett spännande minne? Därför kanske följande korta beskrivning inte innehåller allt men jag försöker skriva ärligt.

Mitt minne är att jag vid nyår bestämde mig för totalt köpstopp*, men när jag tittar på min blogg undrar jag om jag började redan i september. I september skrev jag här på bloggen att jag köpte tre likadana t-tröjor och några strumpor. I maj gick mina svarta tajts sönder när vi var på utflykt i skogen och jag köpte ett par med ekologiskt tyg då jag hade endast ett par hellånga tajts.

Det jag har köpt och minns under denna tid är trosor och strumpor som jag köpt när jag rensat i strump- och troslådan. Mormor och mamma säger att man alltid ska ha hela och rena underkläder på sig. Om jag ändå handlat några enstaka plagg är det på secondhand. Det allra senaste var när terminen var slut och jag köpte en klänning med snäckor och sjöstjärnor på.

Under tiden har jag läst inspirationstips på främst Köpstoppsbloggen som scannar av nätet på spännande projekt. Jag anser själv att jag har en rätt tunn garderob så jag har fått använda de plagg jag har och försökt att blanda för att skapa olika intryck. Mitt favoritplagg har därför varit en kjol som man även kan använda som klänning.  I kjolen finns snören i två rader som man kan knyta i hop så att det bli som bubblor. Den har jag kunnat använda på följande sätt:
  • som klänning helt slät
  • som klänning med nedersta raden "bubblor"
  • som klänning med båda raderna "bubblor"
  • som kjol helt slät
  • som kjol med nedersta raden "bubblor"
  • som kjol med båda raderna "bubblor"
Och så har jag haft olika tröjor och blusar till och om det varit klänning har jag haft två olika skärp att variera mellan. Annars har det varit som vanligt med de kläder jag redan haft.

Har du många kläder i garderoben är jag övertygad om att även du kan ha köpstopp. Har du för mycket kläder kan du såklart passa på att sortera ut de kläder du aldrig använder. Byt, skänk eller sälj. Muggiga kläder kan du med gott samvete slänga eller eventuellt göra dammtrasor av.

* Köpstopp under mina avslutande studier, fram tills jag fick min första lön och det var från sommarjobbet. Detta delvis pga tvingande skäl så som pengabrist, men även av nyfikenhetsskäl - hur skulle det gå? - och jag tycker det var ett bra tillfälle. Ett tredje skäl är miljöskäl. Det skulle kunna få ett eget inlägg. Totalt köpstopp skulle då omfatta mer än bara klädköpstopp, men detta inlägg fokuserar på klädbiten.

3 kommentarer:

Ann-Christin sa...

Den där kombinerade klänningen/kjolen låter spännande! Kan man få se en bild på bloggen?

Michis sa...

Åh du, köpstopp ja, det skulle man behöva! Men jag klarar det inte! Jag försöker dock,, men när jag tilllslut endast hade ett par byxor hela, och de var ljusblå, så var jag "tvungen" att köpa mig ett par nya svarta som ingen märker om man har jämt! Jag skulle iofs kunnat ha sommarkjolar med strumpbyxor under ist men det är så fasligt obekvämt tycker jag. Ursäkter ursäkter??

Anna Eleonor sa...

Det är ju bara du som vet om du behöver ett köpstopp. Kanske ditt försök gjorde att du fick någon ny idé eller bild av din konsumtion? Klassiska kläder som håller länge är väl ett bra köp?

Ann-Christin: jag kan göra ett försök att illustrera och fixa bilder på klänningskjolen.