måndag 6 september 2010

Sötsug eller mellanmålsbehov

Jag har läst en artikel i Studentliv som handlar om sötsug. Om man vill undvika att blodsockret åker berg-och-dal-bana ska man inte hetsäta smågodis eller risifrutti och en juice och en redbull.
  • Tips ett i artikeln är att dricka vatten när man känner sötsug. Enligt citerad nutrionist Ulla Johansson är det lätt att förväxla törst med sug efter mat.
  • Tips två är att kaffe och te utan socker ger ökad koncenrtration och bättre fokus.
  • Tips tre för att pigga upp sig är att välja mellanmål bestående av följande. En rå morot, en frukt, en bit knäckebröd eller en fullkornsskorpa. Andra bra snacks är en näve nötter eller rostade kikärtor. Enligt artikeln ger även tuggandet en känsla av välbefinnande. Det har jag aldrig tänkt på men så är det kanske.
  • Tips fyra är att möta upp behovet av sött efter en måltid med en (1) bit riktigt mörk choklad eller en frukt. Kaffe eller te är bra då deras beska minskar suget.

Artikeln innehåller en rekommendation till de som vräker i sig sockerstinna saker att helt sluta med socker under ett antal veckor för att sedan återinföra frukt. Sen får man prova sig fram till vad man klarar.

Jag gillade denna artikel och har sparat tidningen länge. Jag gillar tipsen om mellanmål/snacks och alla är sådana att man kan köpa dem på veckohandlingen och sedan se till att ha med sig i väskan vart man än beger sig. Artikeln Tygla ditt sötsug var införd i nr 2 2010 av Studentliv som är en tidning utgiven av TCO, Tjänstemännens centralorganisation. Tidningens redaktion är självständig och består av journalister.

Har du några tips på snacks och mellanmålsgrejer man kan bära med sig?

Inga kommentarer: