tisdag 30 november 2010

Var bodde hon då? - Ester Ringnér-Lundgren

Visste ni att Sverige har fantastisk koll på sina invånare? Visste ni att denna fantastiska koll sträcker sig långt bak i tiden? När jag kom på det gav jag mig den på att klura ut exakt i vilket hus Ester Ringnér-Lundgren bodde i när hon läste till småskolärarinna i Malmköping. I e-postkonversation med ERL.s dotter kom vi fram till att det var ett hus med burspråk, förmodligen vitt och låg vid torget. Detta gav oss båda huvudbry eftersom det allra bästa huset med rejäla burspråk som ligger vid torget är gult. När jag och sambon var i Malmköping och spanade hittade vi ett kittfärgat hus nära torget med en burspråksliknande balkongaktig sak. Vilket av husen var det egentligen?

Nu vet jag! Det är detta hus! Stora torget ligger till höger om huset, den silvergrå bilen står på torget.


Hur gjorde jag för att få fram denna uppgift?
Hur hittar jag uppgifter från folkbokföringen? Jag sökte lite på Internet. Bestämde mig för att prova att fråga kyrkan i Malmköping. De hänvisade mig till Landsarkivet i Uppsala.

När jag mejlat dem med min fråga, fick jag svar: Ester Maria Ringnér flyttade till Malmköping 20 april 1925 och flyttade in i fastighet nr 32.

Ny fråga? Vilken fastighet är det idag? Jag kollade på Historiska kartor hos Lantmäteriet och där kan man hitta en karta från 1924 över Malmköping. Enligt den var fastighet 32 belägen vid torget och omfattade då det rejäla huset. Jag ville dubbelkolla så jag kontaktade Flens kommun. Enligt deras man som har kartor som sitt gebit är det den fastigheten som gäller. I dag heter fastigheten Skomakaren 1.

Så nu kan du också forska, typ släktforska och sådant.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Oj vad du klurar och kan hitta saker!
/Hen

Madeleine Berglund sa...

Hej!
Men vilket otroligt vackert hus hon bor i. Det känns faktiskt som ett Lottahus, med rosor, violer, luktärter och bakelser. Hihi. =)

Vilken suverän researcher du är Anna, jag är imponerad!!!

Min mage reagerade ingenting på kött. När jag åt en något kryddstark korv blev jag lite illamående men annars ingenting. Då har jag ändå varit utan kött så pass många år.

Nej, jag har inte direkt letat efter något kvinnligt nätverk, men det kommer. Vore himla kul att ansluta sig till ett.

Äntligen fredag trots att jag är riktigt risig, är faktiskt hemma från jobbet.


Trevlig fredagskväll önskar jag dig!
Kram kram
Madde

Anna Eleonor sa...

Tack både Hen och Madde för ert beröm om mina efterforskningar. Jag är envis och har kunskap. :) Jag är väl en sån där kaxig 80-talist som kan säga att: fy sjutton vad bra jag är! :D

Madeleine Berglund sa...

Tack Anna =D

Linda sa...

Heja heja=))
Skam den som ger sig som man brukar säga!
Vackert hus bodde hon i iaf=))

Hoppas du mår gott.
Kram Linda