Mitt favoritgodis till jul! Sött, fruktigt, mandelmassa och lite choklad.
Fruktfylld marsipanlimpa
♥ ca 250 gram torkad frukt, tex. russin, katrinplommon, fikon
1/2 dl punsch eller likör
ca 100 gram mörk blockchoklad
♥ ca 300 gram mandelmassa + 2 dl florsocker
Hacka den torkade frukten. Häll över punsch eller likör och låt stå någon timme eller längre. Smält blockchokladen.
Blanda mandelmassan med florsockret och frukten. Florsockret gör att mandelmassan blir fastare som marsipan. Forma blandningen till ca 3 cm tjocka längder och lägg på smörgåspapper. Pensla längderna med chokladen. Ställ dem kallt att stelna. Skär i skivor vid serveringen.
Receptet kommer från Vår kokbok, Rabén & Sjögren, 1986.
I år hade jag fikon, russin och syltade apelsinskal. Apelsinskalen köper du färdiga på matbutiken. Det brukar stå bland baktillbehör. Jag valde att ta Bristol Sherry som smakar torkad frukt istället för punsch eller likör. Det blev en lite friskare marsipanlimpa. Tidigare år har jag haft bland annat dadlar, russin och fikon med The Famous Grouse likör. Det blir söttsött det.
2 kommentarer:
Gott det lät att ha i dadlar och fikon =) Kram jes
O ja! Det är superdupergott!
Skicka en kommentar