söndag 6 februari 2011

Grekiskinspirerad middag

I går åt vi grekiskinspirerad middag. Moussaka med grekisk bondsallad, vatten och Retsina, vitt bröd, vinäger och olivolja. Recepten på moussaka och salladen kommer från Vår kokbok från 1986.

Moussaka
5-6 portioner
3 auberginer (ca 750 gram)

Köttfärssås:
2 gula lökar
♥ 1 vitlöksklyfta
400 gram nöt- eller lammfärs
♥ 2-3 msk olja
♥ 1 burk (400 gram) krossade tomater
♥ 2 msk tomatpuré
1 tsk salt
2 kryddmått grovmalen svartpeppar
♥ 2 kryddmått malen kanel

Mjölksås:
♥ 3 dl mjölk
♥ 2 1/2 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
1 kryddmått riven muskotnöt
♥ 1 dl riven ost
♥ 2 ägg

Gör:
Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor. Strö över lite salt och låt dem ligga så att en del av vätskan dras ur. Gör såserna under tiden. Sätt på ungen på 200 grader celcius.

Köttfärssåsen: Skala och hacka lök och vitlök. Stek lök, vitlök och färs tillsammans under omrörning. (Lite i taget). Använd hälften av oljan. Tillsätt tomater, tomatpuré, salt och kryddor och koka under lock 10-15 minuter.

Mjölksåsen: Vispa ut mjölet med en del av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten, koka upp under omrörning och koka 2-3 minuter. Tag kastrullen från värmen. Rör i salt, muskot, ost och de uppvispade äggen.

Lägg aubergineskivorna på hushållspapper och torka av dem. Stek dem i resten av oljan. Lägg 1/3 av skivorna i en ugnssäker form.. Täck med hälften av köttfärssåsen. Lägg på ett nytt lager aubergine, resten av köttfärssåsen och sista lagret aubergine. Bred över mjölksåsen och strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen, ca 45 minuter i 200 grader. Låt gärna moussakan stå 10 minuter innan den serveras.

Hela baletten tar ca 1 1/2 timme att laga. Kan ju vara bra att veta.

Grekisk bondsallad
4-5 portioner
2 gröna paprikor
2 gula eller röda lökar eller silverlök
4-5 tomater
200-300 gram gurka

Salladssås:
1 1/2 msk vinäger
2 kryddmått salt
1 kryddmått svartpeppar
3-4 msk olivolja

♥ ca 200 gram fårost
♥ 15-20 svarta oliver
oregano

Gör: Skär och fixa till grönsakerna i mindre bitar. Lägg grönsakerna i en vid skål eller i portionsskålar. (Lägg osten i vatten om den är salt)

Salladssåsen: Blanda vinäger, salt och peppar. Tillsätt oljan sist. Häll såsen över grönsakerna. Fördela fårosten över salladen. Lägg på oliver och strö över klippt färsk eller smulad torkad oregano. Servera salladen med bröd. (Ha gärna vinäger och olivolja på bordet, det är gott till brödet. :) )

Vi drack vår souvenir-Retsina till. Men rött vin, öl och vatten är mums det med.

3 kommentarer:

jes sa...

Det lät verkligen gott!!!!!!!! Mums =) Kram jes

Anna Eleonor sa...

Vad kul! Det blev verkligen smaskigt.

jes sa...

Åhh det kan jag tänka mig =) Ska ta och prova det där receptet nån dag.. Vi ska äta på en grekisk restaurang när mamma fyller 50.. Funderar faktiskt på att ta Moussaka då =) Kram js