onsdag 13 april 2011

Fotokursen del 1

Det är en grundkurs för nybörjare, på digitalkamera, som vill lära sig att göra egna inställningar. När man tröttnat på automatläget/automatlägena. Jag arbetade med analog manuell kamera för över 10 år sedan men det har jag ingen nytta av på så sätt att funktionerna känns dolda för mig i den digitala kameran.

På första tillfället fick vi, förutom övergripande information om megapixlar och hur en systemkamera fungerar, information och tillfälle att öva på att göra inställningar i ett av de manuella lägena, programautomatik. Där kan jag ändra exponeringsläge och iso-värde. Framförallt var det nytt för mig hur jag kunde ändra exponeringsläget. Jag har sett knappen men inte orkat läsa i handboken hur man skulle använda den. I programautomatikläget kan jag även ändra fokuseringspunkt, men det var inget som togs upp på kursen, det har jag klurat ut alldeles själv sen tidigare. :D

Så nu tänkte jag visa två bilder där jag ändrat exponeringsläget. Du kan klicka dem större om du känner för det.
Dessa plockade vi på vägen hem från kursen i en solig men skräpig slänt. Tussisar är så fina!

8 kommentarer:

Michis sa...

Jag förstod att det var du =) Ne det var synd att han blev lite ledsen..

ang ditt inlägg: första bilden ser mer realistisk ut tycker jag =)

Anna Eleonor sa...

Spännande. Med tanke på att det var typ mitt på dagen och våra ögon förmodligen skulle tycka att den nedre bilden låg närmare det vi såg då. Den översta bilden är tekniskt sett underexponerad vid tillfället, men kan ju ge illusion av att det är fotograferat i sämre ljus och då skulle ju den vara lika realistisk. :)

Madeleine Berglund sa...

Helt rätt med tussilago! Så fint! Helt rätt av dig att gå fotokurs, verkligen intressant.

Jag tycker det är jätte kul att du delar med dig av det på bloggen också. Heja! Fortsätt så :)

Kram Madde

Anna Eleonor sa...

Sjysst! Ja och är det någon som undrar något om min halvkryptiska beskrivning är det bara att fråga.

jes sa...

Jag är absolut ingen fotoexpert men tycker den längst ned känns verkligast! Fast egentligen den övre med bara att det ser ut som det var gråmulet väder och det kanske det var?

Anna Eleonor sa...

Nej det var strålande solsken! Då är det härligt på balkongen. :)

Cissi sa...

Å, vad roligt att lära sig alla bra inställningar på kameran! Jag är jättedålig på att läsa mig till sånt så det är ju perfekt att få alla tips på en kurs.

Petronella sa...

Svårt det där med exponering! Har märkt att mina bilder lätt blir överexponerade, särskilt nu innan våren kom och man liksom maxade på mer än vad man borde i kamerainställningarna.

Vad gäller litterära karaktärer i dockhus så vore det roligt att se! Det enda jag kommer på är en tolkning av Frida Kahlos hem som jag sett på nätet (fast hon var ju konstnär).. En favorit hos mig faktiskt så jag har redan börjat planera för ett eget Frida Kahlo-rum i miniatyr!

Trevlig helg :) //Petronella