onsdag 7 april 2010

Grönt är skönt - mera kiwi

Det bästa tips jag någonsin fått är att välja kiwi istället för gurka. Jag har äntligen hittat ett sätt att få i mig frukt och grönt. Enligt mig är det godare med kiwi! Kiwin smakar ju något och funkar som ensam grönsak. Jag har lite svårt för att äta naturell slanggurka som ensam grönsak. Priset kan vara ett annat skäl och miljöhänsyn kan vara ett annat. Väljer du den frukt som är i säsong väljer du att belasta miljön lite mindre. Väljer du att toppa med att välja den ekologiska varan så har du gjort ännu en liten insats för att minska miljöbelastningen.

Så vad passar kiwin till då? Följande har jag provat och uppskattar: varm smörgås, i sallad, till grillad kyckling och potatissallad, till falafel och potatissallad, på ostsmörgåsen. Kanske har du tid och lust att skala kiwin och skiva den eller skära kuber? Har du inte tid och lust med det går det kvickt att dela den mitt i tu och skeda ur fruktköttet.

Enligt aktavara.org och deras lista över säsongens varor, baserade på svensk- och medelhavssäsong, kan man läsa vilka månader kiwi och gurka är i säsong. Det blir bara en månad utan en rund grön frukt, nämligen maj, om du nu väljer att äta enligt säsong. Struntar du i det kan du mumsa valfri grönsak även i maj. Kiwi är i säsong november, december, januari, februari, mars, april och (slang-)gurka juni, juli, augusti, september, oktober.

Här kommer två näringsämnen från respektive frukt. Källa:www.slv.se
Näringsinnehåll för kiwi per 100 gram: järn 0,30 mg, kalcium 27 mg.
Näringsinnehåll för gurka per 100 gram: järn 0,17 mg, kalcium 17 mg.

Oavsett vilka skäl som styr din matinköp tycker jag du ska våga prova kiwi istället för gurka!

Vill du läsa mer om ekologisk mat i verkliga livet rekommenderar jag ekoblogg. Där läser jag rätt ofta och plockar upp en hel del matnyttiga tips.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Mmmm kiwi är jättegott =)!!!!! Vi har båda lite svårt att få i oss rotfrukter, bla för vi helt enkelt tycker annat är godare att äta =) Men rotfrukter är jättenyttigt och dessutom billigt. Ett knep vi kör med är att riva ner morötter och palsternacka i köttfärs!! När vi gör köttfärssås, hamburgare, pannbiff osv. Morötterna "försvinner" helt och man känner den typ inte =) Medan palsternackan kan ge lite smak men det är ändå inte så farligt att man ej kan lura i sig det =) Försöker oxå få i mig lite nyttigheter =) Kram jess

Anna Eleonor sa...

Det låtr gott med palsternacka i köttfärsen! Det får vi lov att prova. Vi gillar ugnsstekta rotsaker och grönsakssoppa.

Jessica sa...

Det lät gott med ugnsstekta grönsaker!! Gillar när mamma gör det men när jag provade en gång så lyckades jag ej alls. Har du några tips på hur man gör? Gör du grönsakssoppan själv oxå? Önskar jag var så pysslig med mat som du är.

Anna Eleonor sa...

Hmm, jag tror inte jag gör gör nåt speciellt. Potatis i klyftor, med eller utan skal, morötter i bitar, rödbetor i bitar. Ibland några tomater, kanske en hälftad vitlök. Ringla massa olja på långpannan och häll i grönsakerna. Lite olja uppepå och lite salt. Kör i ugnen på kanske cirka 225 grader. Rör runt i bland och kolla när grönsakerna är mjuka. Potatisen blir lite brun.

Japp, grönsakssoppa gör vi. Kan kanske knåpa in vårt tillvägagångssätt någon dag framöver.