tisdag 15 juni 2010

Laga slitna tyger

Titt som tätt kan man läsa artiklar och blogginlägg som hyllar återanvändning och återbruk av kläder och tyger. Tyvärr tycker jag att det är svårt att hitta handfasta tips på hur man gör när man ska lappa och laga. En del tips om hur man byter muddar på tröjor kan man hitta eller hur man enkelt syr om en kjol så att den passar bättre. Jag började fundera på detta när jag köpte en skjortklänning på second hand. Den har små slithål som jag vill försöka snygga till. Man ska ju inte gå omkring i kläder med hål i. Nu har jag hittat ett sätt.

Jag bläddrade i bruksanvisningen till den symaskin jag har på långlån. Det är en Husqvarna 2000 modell 6020. Den är tydligen från 1960-talet. I bruksanvisningen finns två uppslag med hjälp för dig som vill lappa och laga. Till exempel en sliten handduk.

Före, ett slitet ställe på en handduk. Foto: Anna R

Det börjar med quick-stopp. Texten beskriver detta som en Husqvarna-metod "som på ett smidigt sätt" gör att jag kan stoppa och laga. Man använder grundsömmen trestegssicksack och en bit tarlatan (appreterad gasväv). Detta tyg verkar inte gå att köpa längre i syaffärer, men det är ingen fara på taket! Jag klurade ut en lösning! Gå till valfritt apotek och köp steril kompress av gasväv. Köp också lite stärkspray.

Spraystärk och gasväv. Foto: Anna R

Stärk gasväven. Klipp till den bit du behöver. Lägg den på rätan över det slitna stället på tyget, till exempel en handduk. Sy fram och tillbaka över det slitna. Du behöver inte vända utan använder back-knappen när du ska tillbaka. Har du ingen bruksanvisning? Ställ in sömväljaren på tre-stegs-sicksack. Stygnlängden på 0,5-1 beroende på tyg. Tunnare tyg - mindre stygnlängd. Stygnbredd - 4.


Efter: stoppat och stabilt. Foto: Anna R

Och på rätan ser det ut så här, i blött tillstånd och innan strykning. Ska bli intressant att se om se sista fransarna försvinner i tvätten sedan.


Rätan, där man kan skymta gasväven, de fransar som blev i kanten av stoppningen. Foto: Anna R

Detta kan bli en följetong. Jag har lite saker i lager som behöver fixas till.

Nu ska jag tipsa runt. Till Ekonördarna på Lyckobacken och Köpstopps-bloggen. Vet du någon mer som skulle vara intresserad? Tipsa!

Tjipp och hej!

4 kommentarer:

Ann-Christin sa...

Bra tips! Jag är inte speciellt händigt nr de gäller syslöjd men jag fick lite tips om vad man kan göra med vaxduk här: http://notbuying.blogspot.com/2009/10/vad-kan-man-gora-med-en-overbliven-bit.html

Anna Eleonor sa...

Ja just det. Vaxdukstipsen var bra.

Madeleine Berglund sa...

Hej!

Hur var premiären av utställningen? Jag kommer och hälsar på i sommar. =)

Nu läser jag min Lottabok, mycket trevligt! =)
Kram Madeleine

Anna Eleonor sa...

Premiären var fin, trevlig och mysig! De få bilder som blev dyker upp på föreningens blogg. Jag vet inte om jag hinner ploppa in dem här...