fredag 6 augusti 2010

Gå ut och svettas

Gå ut och svettas och acceptera den lukt som eventuellt dyker upp! I dag surfade jag in på Naturskyddsföreningens webbsida och läste om nåt hemskt och knasigt.

Kläder marknadsförs som bakteriedödande. De kan innehålla triclosan eller silverjoner. Triclosan var aktuellt för ett antal år sedan då det dök upp i tandkräm. Naturskyddföreningens artikel tar upp att silverjoner kan skada arvsmassan, fortplantningen och embryoutvecklingen hos olika organismer. Detta är grundat på studier.

Är det inte ändå lite knasigt att vi människor har skapat sådana krav på fräschet så att man inte ska kunna känna sig bekväm med att man svettas när man tränar? Är inte hela grejen med att träna, sporta, motionera att man får upp pulsen och ökar svettningen. Man gör detta för diverse mål och så ska man inte få lukta svett?

En annan hemsk sak är att bakterier kan bli resistenta mot silver. I artikeln på Naturskyddsföreningens webbsida kan man läsa följande: "Dessa farhågor stärks av att man hos en patient på Akademiska sjukhuset i Uppsala funnit en bakteriestam som är resistent mot silver." Det är banne mig läskigt att vi inte tar detta med resistenta bakterier på större allvar! Varje år tar de upp det i medier men det verkar hända noll och intet. Antibiotika skrivs ut innan prover visat exakt vilken bakterie det är. Antibiotika skrivs ut lättvindigt för att patienten ska bli nöjd. Patienter är gnälliga som inte fattar att en förkylning läker ut av sig självt. Stanna hemma från jobbet och vila så blir du frisk.

Vad du än gör. Snälla köp inte några antibakteriella kläder eller andra produkter där denna funktion finns.

Läs hela artikeln på Naturskyddsföreningens hemsida om miljögifter i kläder.

Har Ekonördarna på Lyckobacken och alla deras läsare uppmärksammat detta? Måste fråga.

Inga kommentarer: