måndag 25 oktober 2010

Vik en ask

Snart är det jul! Om du ska ge bort småsaker, hemlagat godis eller näsdukar kan du vika en ask som du klär med fint papper.

Ta en bit kartong. En tunn och smidig. Antingen slaktar du en kartong som du har hemma, typ flingpaket eller så köper du en bit kartong på bok- och pappershandeln. Jag hade två bitar vit tunnare kartong. Jag ville vika kvadratiska askar så kortsidan fick bestämma storlek. Sen mätte jag ut hur djup jag ville att den skulle vara. Locket blev 3 cm djupt. Rita ut, det blir en mindre kvadrat i den stora.


Men du måste göra så att du får flärpar av kartong som du viker runt "hörnet" och fäster den ena sidan med. Du kan ha kartongbiten framför dig och bestämma att höger och vänster sida är de som ska ha flärpen. Då ska de sidorna av kartongen gå längs hela bitens längd. På bilden har jag ritat ett vågigt streck på de sidorna. Där jag ritat dit cirklar ska du klippa.

Vik där du ritat. Vik flärpen runt hörnet och tejpa eller limma fast. Du har gjort ett lock. Nu ska du göra botten. Mät ut djupet + 1 millimeter så att botten går in i locket. (Tar du samma djup blir de ju lika stora) Klipp, vik och tejpa/limma. Klart.

Klä båda delarna eller ena. Ta samma papper, enfärgat på ena och mönstrat på andra. Så här gjorde jag.

Om du ska ha godis i kanske du vill klä insidan av botten med aluminiumfolie. Är det något du undrar?

9 kommentarer:

Michis sa...

Snygg den blev!

Anna Eleonor sa...

Tackar tackar! Vad snabb du var att hitta hit!

Michis sa...

DU var snabb med o skicka länk ^^

jes sa...

Åh vad duktig du är. Den var jättefin!!!! kram jes

Anna Eleonor sa...

Nu funderar jag på hur man ska göra för att få till andra former och storlekar...

Cissi sa...

Polkagrisen! ;)

Madeleine Berglund sa...

Hej!
Ååå jag vet, jag kollar också bloggen i mobilen och det blir skitjobbigt att läsa...men jag vill så gärna ha stora bilder...Jobbigt läge!

Är allt bra med dig annars?

Kram Madde

Anna Eleonor sa...

Cissi: ;)

Madeleine: det rullar på

Linda sa...

Smart!Kommer förmodligen använda den här mallen för att slå in praliner :)