onsdag 4 augusti 2010

Gelé på röda vinbär

Frysen är en fantastisk uppfinning. Förra året fick jag plocka röda vinbär hos en snäll tant. Några frös jag in i klasar för att ha på rulltårtsbakelse, några frös jag in lösa för att också ha som dekoration. De allra flesta frös jag in för att koka gelé på. Det är gott till kyckling och fläskkött, men passar säkert till vegetariska rätter också. Det ska jag prova i alla fall.

Nu, cirka ett år efter att jag plockade bären, kom jag till skott och kokade ihop det. Nu har jag två burkar, alldeles säkert fantastiskt god gelé, som jag kan ta fram till maten.

Kryddat vinbärsgelé. Foto: Anna R
Receptet jag använde är från Svenska bärboken av Inger Ingmanson och Pelle Holmberg.

Kryddat vinbärsgelé
2 l knappt mogna röda vinbär
2 dl vatten
9 dl socker per liter avrunnen saft ♥
1 bit kanel
5 kryddnejlikor
1 1/2 msk vinäger ♥

Rensa och skölj bären samt låt dem rinna av. Koka upp bären med vattnet och koka 5 minuter. Häll massan i en silduk och låt den självrinna i ca 30 minuter. Mät saften, slå den i grytan och lägg i kryddorna inknutna i en bit väv. Tillsätt vinägern och koka upp. Tillsätt sockret, lite i sänder, tills det är löst. Koka upp och koka i 5 minuter. Gör geléprovet. När geléet är färdigt tas kryddpåsen upp och geléet hälls upp i små burkar som försluts.

Geléprovet innebär att man häller upp lite av det man kokar på ett kallt fat och drar en sked igenom. Om spåret inte flyter ihop är det klart!

Vad menas med hjärtat? Jag testar att märka de saker som är ekologiska. Jag vet inte om det är nödvändigt för mig, eller någon av er som läser. I dag finns ju typ allt som ekologiskt om man vill. Men jag kan ju själv jämföra det jag lagt in här och kanske se någon förändring över tid. Kanske så.

2 kommentarer:

Madeleine Berglund sa...

Vilken vacker bild!!!!!

Imorgon kommer jag till Eskilstuna och kikar på utställningen, kul va? =)

Kram Madde

Anna Eleonor sa...

Tack för de fina orden! Ja det är jättekul att du kommer till dessa trakter!