onsdag 8 september 2010

Mellanmålsmuffins med aprikoser

Det händer att jag bakar muffins för att ha mellanmål i frysen. Den senaste omgången vara "bara" socker och kokkos. Jag tänker att detta recept kanske är lite lugnare för blodsockret. Du får i dig lite fibrer, lite socker och lite frukt och mandel. Allt i en muffin.

Jag slevade upp smeten i en teflonform som i alla fall när jag köpte den kallades för amerikanska muffins. Då blev det precis 12 stycken. Enligt originalreceptet menas att smeten räcker till 8 stora och 12 små. Det undrar jag verkligen. Häller du i vanliga muffinsformar måste det kunna bli 16-18 stycken. Typ så i alla fall. Det är väl bara att ladda upp med formar. :)

Receptet:
♥ 6 dl vetemjöl
♥ 3 dl havregryn
3 tsk bakpulver
♥ 1 dl strösocker
♥ 3 ägg
♥ 3 1/2 dl mjölk
♥ 1 dl smält eller flytande smör

♥ 8-12 torkade aprikoser skurna i fyra bitar.
♥ Grovt hackad mandel

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader celsius.
2. Blanda de torra ingredienserna i en stor skål.
3. Vispa äggen.
4. Rör i mjölken och smöret.
5. Gör en fördjupning i de torra ingredienserna och rör i äggblandningen.
6. Fördela smeten i muffinsformarna. Fyll formarna nästan upp till övre kanten/ 2/3 av formen.
7. Tryck ner 3 eller 4 aprikosbitar i varje muffin och strö mandel över.
8. Grädda i ca 30 minuter.

Låt svalna och packa för frysning.

Vilken frukt man stoppar i går att variera. Äpple och kanel är gott. Blåbär och hasselnötter kanske? Har du några förslag?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mums gott me muffins=)Ja o jess prata om de när hon va här o hälsa på..vi va jätte sugna på muffins hehe=)kram jas

Anna Eleonor sa...

Ja det är gott med muffins. Och det är en rolig kaka att baka. Lätt och enkelt att variera.