tisdag 31 juli 2012

Franska fläskkotletter med körsbär

Här där vi bor nu finns det ett stort bigarråträd i trädgården. Det har massor av bär så vi plockade och åt. När vi ätit oss mätta hade vi kvar till en maträtt också.

Franska fläskkotletter med körsbär (4 portioner)
Du behöver:
4 fläskkotletter
2 lökar
2 msk smör
1 1/2-2 dl torrt vitt vin eller vitt matlagningsvin
2 hg bigarråer eller söta körsbär

Gör så här:
Bryn den skalade och skivade löken i hälften av matfettet. Lyft löken ur stekpannan och ställ den åt sidan. Kärna ur körsbären. Koka upp vinet i en kastrull och lägg i körsbären, som får koka sakta i fem minuter. Stek kotletterna ca fyra minuter på varje sida i resten av matfettet och salta och peppra. Lägg kotletterna i en traktörpanna eller låg form. Fräs ur stekpannan med saften från körsbären och lägg löken i skyn. Koka upp skyn och häll den över kotletterna med löken på ena sidan och körsbären på andra sidan. Sjud några ögonblick och servera.

*
Servera med kokt potatis och kokta morötter.

Det här var gott! Körsbären blev mer körsbäriga efter vinkoket och det fanns söta, salta, syrliga smaker i maten tillsammans med köttsmak. Jag minns inte ens när jag åt fläskkotletter senast och jag tror knappt att det var här i vårt hushåll det skedde i såfall. Lättlagat och husmanskostligt.


*
Källan till receptet är: Ingmansson & Holmberg, 1986, 2002, Svenska bärboken, Prisma, s.106.

♣ = ekologiskt vid detta tillfälle

1 kommentar:

Monia - mamma till Tuvalie sa...

Idag lördag, är sista dagen att tävla om presentkort hos mysmyran.se! Det finns superfina kläder där, var med och tävla om du inte redan är det :) Kanske blir just DU den lyckliga vinnaren =)