onsdag 14 april 2010

Hur segt går utvecklingen??!!

Olika familjer...

Jag föddes jättetidigt på 80-talet så jag kan säga att jag har omvärldsbevakat i ca 30 år. När jag skulle få en lillasyster önskade jag mig en röd fin bok som jag såg bokrean. På framsidan var det nämligen en bäbis som kom med en stork. Well, well, boken är tryckt på Verdandi förlag som har en uttalad tanke om att ta upp orättvisor i samhället och Verdandi skapades som en förening 1882 av en grupp radikala studenter.

Här kommer en bild från boken Filip frågar
Kolla noga nu. Det är olika familjer på bilden. Till exempel en flicka adopterad från annat land och en flicka som lever med två pappor. Coolt va! Tänk att de som växte upp på 70-talet och vi som växte upp tidigt 80-tal fick sådana liberala och frispråkiga böcker. Det är bra att visa barn att familjer kan se olika ut och att man kan identifiera sig på olika sätt. Boken kom ut första gången 1972! Nu har vi 2010 och hur ser det ut nu? Är alla olika familjer accepterade? Har två kvinnor i ett par samma rättigheter? Har två män i ett par samma rättigheter? Har en man och en kvinna i ett par samma rättigheter? Så sent som igår talade de om kvinnor i samkönade par och hur olika län har olika förhållningssätt. Läs här och här.

Nå ja. Kolla nu på en bok som kom ut nyss! Det är en bok som heter Min familj och handlar om hur olika familjer kan se ut. Typ som boken från 1972 fast förmodligen mer utvecklad kring de olika familjerna. Filip frågar handlade mest om att barn. Men boken Min familj, Olika förlag AB, har väl kommit ut eftersom det finns ett behov. Fortfarande drygt 40 år senare.

40 ÅR

Jag lär inte få uppleva ett jämlikt samhälle.
3 kommentarer:

Glamour-Och-Fläskpannkaka sa...

nä det tar sin tid att ändra på attityder.
ha en skön helg!

Moa - En magisk purt... sa...

Hej anna! Jag vet precis vilka bilder du menar! Det är Linnéas bilder som låg i hennes glamourblogg. Kanske har hon klippt in dem i sitt arkiv här:http://moncheriblogg.blogg.se/

Hoppas du hittar dem! De är underbara!

Anna Eleonor sa...

Tack tack Moa! Vad fint att du kom i håg och att du kom hit och tipsade mig. Hjärtetack!