Eftermiddagsfika |
Plommon-kiwi-marmelad |
Jag fick göra lite på improvisation eftersom det var så lite frukt och den skulle ätas rätt snabbt. Grudreceptet för plommonmarmelad är annars följande:
1 1/2 kg plommon
2 dl vatten
12 dl socker
2 tsk citronsyra
Kärna ur och knyt in i tyg. Koka plommonen i ca 30 minuter under lock på svag värme tillsammans med knytet. Ta grytan från värmen, ta bort knytet, tillsätt sockret lite i taget och rör tills det är löst. Koka upp på nytt och koka kraftigt utan lock ca 15 minuter. rör ner citronsyran upplöst i 1 msk vatten. Ös upp på rena och varma burkar. Fyll upp till kanten och förslut. Förvara svalt.
Idag läste jag hos UnderbaraClara om fler udda smakblandningar och dessa vill jag komma ihåg:
Man kan förstås addera alla möjliga ingredienser till en sylt, för att få en särskilt pikant smak. En av mina favoritblandningar är vaniljblåbär. Till 1 kilo bär är det lagom att låta 1 tsk vaniljextrakt, eller 2 tsk vanilinpulver koka med i satsen. Lite kokos ger en härlig crunch i vanlig hallonsylt. På ett kilo bär är cirka 3 msk kokosflingor lagom. Riktigt lyxigt blir det med choklad i hallon eller körsbärssylt. Finhacka 75 gram choklad per kilo bär och låt smälta ner i den heta sylten. Man kan också blanda flera olika sorters bär. Några som gifter sig extra bra är blåbär och hallon, banan och citron, passionsfrukt och hallon samt blåbär och nektarin. Dosera efter tycke och smak.Läs hela inlägget här. Clara använder syltsocker när hon kokar sylt. Det har inte jag provat ännu utan använt vanligt socker. Här är mitt syltrecept för saftiga bär.
P.s missa inte fruktflugefällan!
6 kommentarer:
Va roligt att du gör din egen marmelad=)kram jas
Ja jag ville ju ta hand om frukten. Har du provat att koka marmelad någon gång?
Nä de har ja inte..vore kul o prova nån gång.finns mycke man skulle vilja prova=)kram jas
Åhh vad gott det ser ut.. Du är så duktig. Kram jes
Låter smaskigt värre! Det är ju så kul att ta vara på överblivet :)
Ja visst gör det! Kul att du hittade hit och lämnade en kommentar!
Skicka en kommentar