måndag 27 juni 2011

The Constant Gardener

I går på Tv4 visade de The Constant Gardener och jag kollade. Det var en sorglig film. Justin Quayle gifter sig med Tessa. De åker till Kenya där Justin arbetar som diplomat och med sin trädgård. Tessa arbetar med HIV-sjuka och verkar undersöka något.... Hon hittas mördad och det är inte så enkelt som att hon blev rånmördad. Justin börjar rota i vad som låg bakom mordet på Tessa.

Tempot i filmen är för det mesta långsamt, med en förtätad stämning. Allt som händer pekar framåt, eller är glimtar från det förflutna som ger stoff för det som händer. Ljuset används på olika sätt. Genom att tona bort genom att fräta ut bilden i ett vitt sken. När det utspelar sig i England och Europa är allt grått och blekt, när det utspelar sig i Kenya eller Sudan är allt varmt och rött. Vissa bitar ser ut att vara dokumentärt då det inte behandlats på samma sätt som "spelfilmsdelarna" av filmen. Eftersom filmen knyter ihop ett globalt omfattande medicinföretag med de fattiga och sjuka i olika delar av Afrika är det ett snillrikt knep för att få oss tittare att känna oss mer berörda av de vyer som gestaltar det fattiga och sjuka.

En väldigt gripande, sorglig och fin film.

Regisserad av Fernando Meirelles
Filmmanus av Jeffrey Caine
Baserad på roman av John le Carré (novel)

4 kommentarer:

Madeleine Berglund sa...

Åå jag tittar mycket lite på film just nu.. Trist för jag är ett stort fan av filmer...

Kram Madeleine

Anna Eleonor sa...

Sånt går väl upp och ner kan jag tänka.

Cissi sa...

Jag har både läst boken och sett filmen, verkligen tänkvärt.

Anna Eleonor sa...

Okej, skiljer sig filmen mycket från boken? Ja den var verkligen gripande och man undrar ju hur mycket skumraskaffärer som egentligen försiggår.