Till efterrätt på nyårsmiddagen åt vi miniblåbärspaj med vaniljsås. Mumsigt!
Pajdeg
♥ 2 dl vetemjöl + 1 dl grahamsmjöl
♥ 150 gram smör
3 msk vatten (eller vatten och sprit som gör degen lite frasigare)
Hacka samman mjöl och matfett till en smulig massa i en skål. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen stå kallt en stund. Kavla ut 2/3 av degen och klä en pajform. Resten av degen kavlar du ut och skär remsor av.
Vi gjorde ju minipajer så vi gjorde lite annorlunda. Vi hade köpt små aluminiumformar på vår matbutik. De är runda men ungefär så stora som mazariner. Vi hade nog tänkt oss lite större, men det visade sig bli perfekt storlek. Ta en bit deg och tryck ut i formen. Gör så många degen räcker till men spara deg till remsor. Vi tröck ut remsor av små degbitar.
Sambon gjorde degmomentet och jag fyllde med blåbär, potatismjöl och strösocker, sen tillbaka för att få remsorna som lock.
Grädda tills de har fått lite färg. 225 grader.
Såsen får ett eget inlägg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar